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NOTES

1 Annex A to Signalling System R2 Specifications (ITU-T Recs. Q.400 to Q.490) was published in Fascicle
V1.4 of the Blue Book. Thisfile is an extract from the Blue Book. While the presentation and layout of the text might be
dlightly different from the Blue Book version, the contents of the file are identical to the Blue Book version and copyright
conditions remain unchanged (see below).

2 In this Recommendation, the expression “Administration” is used for conciseness to indicate both a
telecommunication administration and a recognized operating agency.
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All rights reserved. No part of this publication may be reproduced or utilized in any form or by any means, electronic or
mechanical, including photocopying and microfilm, without permission in writing from the ITU.



ANNEX A
(to Signalling System R2 Specifications)
(see Recommendations Q.400 and Q.441)
Provision of a forward-transfer signalling facility
Al General

The System R2 does not provide a forward-transfer line signal. However for certain relations it may be
decided by bilateral or multilateral agreement to introduce the forward-transfer signalling facility into System R2.

One possible procedure that has been adopted for use within Europe, is to use the PYY in-band signa of
System No. 4. This solution is only economical in regions where the facility is needed for a small proportion of the
cals.

For international working the method as described below may be followed.

Note - The method given in this Annex may also be adopted in national networks where the forward-transfer
facility is considered necessary for trunk offering and recalling operators. However, care must be taken to see that the
transmission limits applying to the forward-transfer signal specified are observed.

A.2 Method recommended for introducing the forward-transfer signalling facility into System R2

Forward-transfer signalling will be provided by means of special equipment which uses in-band signalling and
which is switched only on to those connections which may require this facility. The amount of special equipment
necessary can, accordingly, be reduced to a minimum and adapted, in a flexible manner, to actual needs. The in-band
signal constituting the forward-transfer signal is sent end-to-end between the outgoing and incoming international
exchanges. When the special equipment receives the forward-transfer signal, it performs the necessary operations at the
incoming exchange.

A.21  Accessto the special equipment in an incoming international exchange

In an incoming international exchange access to the special equipment for forward-transfer signalling can be
determined by the use of the following indicators:

1) Special marking of incoming routes on which forward-transfer signalling is used.

2) Language digit indicating semi-automatic traffic.

3) Calsfor code 11 or code 12 operator.

4) Specia interregister signalling sequence in which the incoming exchange sends signal A-5, send calling
party's category. If the forward-transfer signalling facility is required the outgoing R2 register will
respond to this by sending the signal 11-10. This signal indicates an operator-initiated call on which
special equipment for forward-transfer signalling is needed.

The use of these indicators will depend on the amount of traffic for which forward-transfer signalling is

employed. In some cases one or two of the indicators will be utilized. In others, combinations of all will be used to
reduce to a minimum the amount of special equipment required.
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A.22  In-band forward-transfer signalling

In System R2 the in-band forward-transfer signal is the same as that used in System No. 4. For the definition
of this signal see Recommendation Q.120, 8 1.12. The signal is the signal PYY defined in Recommendation Q.121, §
2.3. The forward-transfer signal is sent in accordance with Recommendations Q.122 and Q.124.

The signal receiver and the splitting arrangements to be incorporated in the special equipment at the incoming
international exchange are in accordance with Recommendations Q.123 and Q.124.

Provided it creates no difficulty for incoming national network signalling, no splitting need be effected at the
receiving end and the caller will then hear the entire signal PYY.
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