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NOTES

1 ITU-T Recommendation Q.422 was published in Fascicle VI.4 of the Blue Book. This file is an extract from
the Blue Book. While the presentation and layout of the text might be slightly different from the Blue Book version, the
contents of the file are identical to the Blue Book version and copyright conditions remain unchanged (see below).

2 In this Recommendation, the expression “Administration” is used for conciseness to indicate both a
telecommunication administration and a recognized operating agency.

  ITU  1988, 1993

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced or utilized in any form or by any means, electronic or
mechanical, including photocopying and microfilm, without permission in writing from the ITU.
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Recommendation Q.422
Fascicle VI.4 - Rec. Q.422

3.2  CLAUSES FOR EXCHANGE LINE SIGNALLING EQUIPMENT

3.2.1 Recognition of a change of signalling code

3.2.1.1 Signalling channel transitions

The recognition time for a transition from 0 to 1 or vice versa on a signalling channel is 20 ± 10 ms. This
value presupposes the existence of protection against the effects of faulty transmission conditions on the PCM
multiplex.

The recognition time is defined as the duration that the signals representing 0 or 1 must have at the output of
the terminal equipment of a signalling channel in order to be recognized by the exchange equipment.

3.2.1.2 Change of signalling code

Recognition of a change of signalling code is thus defined as either of the following:

a) Recognition of a transition detected on one signalling channel with no transition detected on the second
signalling channel during the recognition period.

b) Recognition of a transition detected on the second signalling channel during the recognition period
already being applied to the first signalling channel. In this case, a change of signalling code is
recognized only when both recognition timing periods have elapsed.

3.2.2 Sent signal time tolerance

The time difference between application of transitions intended to be simultaneous on two signalling channels
in the same direction of transmission must not exceed 2 ms.

3.2.3 States and procedures under normal conditions (see Table 2/Q.421)

In the forward direction bf = 0 is established permanently.

3.2.3.1 Idle state

In the idle state the outgoing end sends af = 1, bf = 0. At the incoming end this results in sending ab = 1, bb = 0
in the backward direction, provided that the switching equipment at the incoming end of the circuit is idle.

3.2.3.2 Seizing procedure

i) Seizure

Seizing should occur only if ab = 1, bb = 0 is recognized. The outgoing end changes af = 1 into af = 0.
The code af = 0, bf = 0 must be maintained until the seizing acknowledgement signal is recognized. In
this way the outgoing switching equipment will only be able to send the clear-forward signal after
recognition of the seizing acknowledgement signal.

ii) Seizure acknowledgement

After having recognized the seizing signal, the incoming end sends ab = 1, bb = 1 as an
acknowledgement.
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3.2.3.3 Answering

The off-hook condition of the called subscriber’s line provokes the incoming switching equipment to send
ab = 0, bb = 1.

The answered state must be established on the preceding link immediately after it is recognized: see also
§ 3.2.3.6 below.

3.2.3.4 Clear-back

The on-hook condition of the called subscriber's line provokes the incoming switching equipment to send
ab = 1, bb = 1. The clear-back state must be established on the preceding link immediately after it is recognized: see
also § 3.2.3.6 below.

3.2.3.5 Clear-forward procedure

The cleared condition of the calling subscriber's line or the release of the outgoing switching equipment will
normally result in sending af = 1, bf = 0. The outgoing switching equipment will not be restored to the idle state until
recognition of the code ab = 1, bb = 0: see also §§ 3.2.3.2, 3.2.3.6 and Table 3/Q.422.

3.2.3.6 Release procedure

Recognition of the clear-forward signal in the incoming switching equipment initiates the release of the
succeeding link even though answering or clearing by the called party has occurred. Upon complete release of the
incoming switching equipment, the code ab = 1, bb = 0 is established on the circuit. This will cause the circuit to be
restored to the idle state and the outgoing switching equipment to become available for another call.

3.2.3.7 Blocking and unblocking procedure

Blocking of an idle circuit to new calls at the outgoing end must occur as soon as ab = 1 and bb = 1 is
recognized: see also Tables 3/Q.422 and 4/Q.422.

The recognition of ab = 1, bb = 0 restores the circuit to the idle state.

3.2.4 Actions appropriate to various signalling conditions

In addition to normal conditions described in Table 2/Q.421 other conditions due to faults may be
encountered. Tables 3/Q.422 and 4/Q.422 indicate the states appropriate to each signalling code recognized and the
actions to be taken at the outgoing and incoming end respectively of a circuit operated with the digital version of
System R2 line signalling.
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3.2.4.1 Outgoing end

TABLE 3/Q.422

Normal state at the Sent code
Received code

out-going end
ab = 0, bb = 0 ab = 0, bb = 1 ab = 1, bb = 0 ab = 1, bb = 1

Idle/Released af = 1, bf = 0
Abnormal,
see Note 1

Abnormal,
see Note 1 Idle Blocked

Seized af = 0, bf = 0
Abnormal,
see Note 2

Abnormal,
see Note 2 Seized

see Note 2
Seizure

acknowledged

Seizure acknowledged af = 0, bf = 0
Abnormal,
see Note 3 Answered

Abnormal,
see Note 3

Seizure
acknowledged

Answered af = 0, bf = 0
Abnormal,
see Note 4 Answered

Abnormal,see
Note 4 Clear-back

Clear-back af = 0, bf = 0
Abnormal,
see Note 4 Answered

Abnormal,
see Note 4 Clear-back

Clear-forward af = 1, bf = 0
Abnormal,
see Note 1 Clear-forward Released = Idle Clear-forward

Blocked af = 1, bf = 0
Abnormal,
see Note 1

Abnormal,
see Note 1 Idle Blocked

Note 1 - In these abnormal conditions the outgoing end must prevent a new seizure of the circuit. A delayed alarm should also be
given (see § 3.2.6).

Note 2 - Non-recognition of the seizing acknowledgement signal 100 ms-200 ms after sending the seizing signal on a terrestrial
link or 1-2 seconds after sending the seizing signal on a satellite link results in an alarm and either congestion information being
sent backward or a repeat attempt being made to set up the call. The outgoing end must prevent a new seizure of the circuit.
When the seizing acknowledgement signal is recognized after the time-out period has elapsed, the clear-forward signal must be
sent.

Note 3 - Receipt of bb = 0 by the outgoing switching equipment for 1-2 seconds after recognition of the seizing
acknowledgement signal and prior to recognition of the answer signal, results in an alarm and either congestion information
being sent backward or a repeat attempt being made to set up the call. The outgoing end must prevent new seizures of the circuit.
When bb, reverts to 1 after the 1-2 seconds timeout period has elapsed, the clear-forward signal must be sent.

Note 4 - In the case of recognition of bb = 0 whilst in the answered or clear-back state, immediate action is not necessary. On
receipt of clearing from the preceding link, the clear-forward signal (af = 1, bf = 0) must not be sent until bb is restored to 1. A
delayed alarm should also be given.
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3.2.4.2 Incoming end

TABLE 4/Q.422

Normal state at the Sent code
Received code

incoming end
af = 0, bf = 0 af = 0, bf = 1 af = 1, bf = 0 af = 1, bf = 1

Idle/Released ab= 1, bb = 0 Seized
Fault

see Note 1 Idle Fault
see Note 1

Seizure acknowledged ab = 1, bb = 1
Seizure

acknowledged
Fault

see Note 2
Clear-

forward
Fault

see Note 2

Answered ab = 0, bb = 1 Answered
Fault

see Note 3
Clear-

forward
Fault

see Note 3

Clear-back ab= 1, bb = 1 Clear-back
Fault

see Note 4
Clear-

forward
Fault

see Note 4

Clear-forward
ab = 0, bb = 1

or
ab= 1, bb = 1

Abnormal
 seized

see Note 7

Fault
see Note 7

Clear-
forward

see Note 7

Fault
see Note 7

Blocked ab = 1, bb = 1
Abnormal

seized
see Note 5

Fault
see Note 6 Blocked Fault

see Note 6

Note 1 - When in the idle/released state bf changes to 1, bb must be changed to 1.

Note 2 - In these cases a time-out device is started, which after a certain interval clears the connection beyond the faulty circuit: this
timing arrangement may be the one specified in Recommendation Q.118, Section 4.3.3. If the answer signal is recognized during the
time-out delay, the timer is stopped but the answer signal is not sent on the preceding link until recognition of af = 0, bf = 0. If the
clear-back signal is recognized while the fault persists, the connection beyond the faulty circuit must be released immediately.
Additionally, when the incoming register has not started to send the last backward signal, the rapid release procedure described in
Note 5 may be used.

Note 3 - In these cases no action is taken until the clear-back signal is recognized, at which stage the connection beyond the faulty
circuit is immediately released.

Note 4 - Under these conditions the succeeding link must be released immediately.

Note 5 - In this case immediate action is not necessary. However, rapid release of the circuit should occur if the incoming end
simulates answer by sending ab = 0, bb = 1.

Note 6 - Under these conditions no action is taken.

Note 7 - After clear-forward signal is recognized and until the code ab = 1, bb = 0 is sent, all transitions in the forward direction shall
be ignored.

3.2.5 Abnormal conditions

3.2.5.1 Special release arrangements

a) If an exchange where an outgoing R2 register is situated recognizes ab = 0, bb = 1 (premature answer)
before an address-complete signal A-6 or a Group B signal is received, the connection must be released.
Congestion information is then sent backward or a repeat attempt is made to set up the call.

b) In the cases of non-receipt of the answer signal, of delay in clearing by the calling subscriber in
automatic working and of non-receipt of the clear-forward signal by the incoming exchange after the
clear-back signal has been sent, the provisions of Recommendation Q.118 apply.



Fascicle VI.4 - Rec. Q.422 5

3.2.5.2 Safeguard against failures

The PCM equipment and the exchange line signalling equipment should be designed in such a way that at
least those faults which are most likely to occur in this equipment or in the interconnecting cables, result in blocking of
the circuit at the outgoing end and in the ultimate clearing of the connection beyond the incoming switching equipment.
This can be achieved, as far as possible, by ensuring that a = 1, b = 1 is sent on line upon:

- removal of PCM or switching equipment by maintenance personnel;

- occurrences of abnormal conditions (e.g. open wire, low voltage) in switching equipment.

3.2.6 Alarms for technical staff

According to Recommendation Q.117, an alarm must in principle be given to the technical staff upon
recognition of abnormal conditions.

Arrangements for these alarms are to be specified by the Administrations.

It is recommended that a delayed alarm be given at the outgoing end for the procedure described under
§ 3.2.3.7 above (blocking) and for the following reasons:

- when the abnormal conditions covered by Note 1 to Table 3/Q.422 are applicable;

- when the seizing acknowledgement signal is not recognized within the time specified in Note 2 to
Table 3/Q.422 after sending the seizing signal;

- when, after recognition of the seizing acknowledgement signal and prior to recognition of the answer
signal, bb = 0 is received for 1-2 seconds;

- when the abnormal conditions covered by Note 4 to Table 3/Q.422 are applicable.

It is also recommended that a delayed alarm be given under PCM failure conditions specified in
Recommendations G.732 and G.734.

3.2.7 Both-way working

System R2 is specified for one-way working, but in principle the line signalling code detailed in
Recommendation Q.421 is also suitable for use on both-way circuits. Where Administrations have undertaken, by
bilateral agreement, to use both-way working, the clauses and additional specifications for exchange signalling
equipment detailed in §§ 3.2.7.1 and 3.2.7.2 below, must be observed.

3.2.7.1 Procedures under normal conditions

a) Double seizure

Double seizure is assumed if the outgoing equipment is in a seized state and the signalling code
ab = 0, bb = 0 is recognized instead of ab = 1, bb = 1 (seizure acknowledgement). In such a situation the
connection must be released at both ends and congestion information sent to the calling subscriber or a
repeat attempt must be made. On recognition of double seizure the line signalling equipment at both ends
must maintain the seized state for a minimum of 100 ms after which the clear-forward signal af =
1, bf = 0 must be sent.

100 ms after sending the clear-forward signal and on recognition of ab = 1, bb = 0 each end may assume
the idle state.

The clear-forward state af = 1, bf = 0 must be maintained for at least 100 ms to ensure that it is
recognized at the other end.

In the sense of preventive action it is recommended that an opposite order of circuit selection be used by
each exchange of a both-way circuit group to minimize double seizure.

b) Requirements for circuit release

When a both-way circuit is released, the end which acted as the incoming end must maintain the
signalling code ab = 1, bb = 0 for at least 100 ms to ensure that the signal is recognized at the other end
after which the circuit becomes idle.
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c) Blocking and unblocking procedure

When a both-way circuit is blocked manually in its idle state at one end (e.g. end B) the blocking signal
must be sent to the other end (A). The circuit must then be kept blocked locally (at end A) against all
calls in the A to B traffic direction as long as the blocked state persists in the B to A direction.

In order to avoid permanent blocking, end A should maintain the signalling code a = 1, b = 0 in the
direction A to B.

When the blocked state is removed, end B must send the clear-forward signal and must maintain that state for
at least 100 ms, before assuming the idle state.

3.2.7.2 Special arrangement

The physical realization of signalling equipment terminating a bothway circuit may allow that part of the
equipment concerned with outgoing calls to be removed without preventing the remaining equipment from being used
for incoming calls. In this case it is only necessary to block the circuit locally against outgoing calls and a blocking
signal need not be sent to the other end.
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