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NOTES

1 ITU-T Recommendation Q.124 was published in Fascicle VI.2 of the Blue Book. This file is an extract from
the Blue Book. While the presentation and layout of the text might be slightly different from the Blue Book version, the
contents of the file are identical to the Blue Book version and copyright conditions remain unchanged (see below).

2 In this Recommendation, the expression “Administration” is used for conciseness to indicate both a
telecommunication administration and a recognized operating agency.

  ITU  1988, 1993

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced or utilized in any form or by any means, electronic or
mechanical, including photocopying and microfilm, without permission in writing from the ITU.
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4.1  SPLITTING ARRANGEMENTS1)

Sending line split

4.1.1 According to Recommendation Q.25, § 2, sending split arrangements have to be provided.

4.1.2 The exchange side of the international circuit shall be disconnected 30 to 50 ms before a voice-frequency
signal is sent over the circuit.

4.1.3 The exchange side of the international circuit will not be reconnected for 30 to 50 ms following the end of the
sending of a voice-frequency signal over the circuit.

Receiving line split

4.1.4 The international circuit should be split (completely cut) at outgoing and incoming international exchanges
when a compound signal is received, to ensure that no fraction of the combination of the two frequencies exceeding
55 ms duration may pass out of the international circuit.

The splitting time of 55 ms may be reduced by each Administration concerned, in order to help to protect its
national network against the effect of signals coming from the international circuit. It should be noted, however, that a
shorter splitting time can lead to an increase in the number of false operations of the splitting device by speech
currents, and impair speech transmission.

4.1.5 The split must be maintained for the duration of the signal, but must cease within 25 ms of the end of the
direct current signal which caused the splitting device to operate.

For the correct operation of the splitting device, it is necessary to take into account the delay in the
reproduction of the compound signal caused by the signal receiver for which the conditions are described in
Recommendation Q.123, § 3.2.5.1 b).

4.1.6 The splitting of the line must not give rise to surges which might cause interference with signalling over the
international circuit or with other signalling systems associated with it for setting up an international call.

_______________

1) See Recommendation Q.25.
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